Кількість
|
Вартість
|
||
|
Горох – культура, яка прийшла в Україну з Південно-Західної Азії. Широко використовується в харчовій промисловості, а також як сировина для багатьох галузей.
Горох має підвищені вимоги до ґрунтів. Найкращими для нього є середні за механічним складом суглинкові й супіщані родючі чорноземні ґрунти, багаті на фосфор, калій та кальцій, з нейтральною або слабокислою реакцією ґрунтового розчину. Добре родить на осушених некислих торфовищах. Малопридатними для гороху є бідні на поживні речовини легкі піщані, солонцюваті, кислі, щільні глинисті, перезволожені ґрунти, а також ґрунти з неглибоким заляганням ґрунтових вод.
Рослина гороху є однією з найбільш холодостійких культур: сходи гладкозернистих сортів витримують заморозки до -6°С.
До вологи горох вибагливий, починаючи з проростання: насіння бубнявіє при поглинанні до 115% води від власної сухої маси. Одночасно, надмірна волога може спричинити ураження рослини хворобами – кореневими гнилями, пліснявінням насіння.
Через недостатньо розвинену кореневу систему і короткий вегетаційний період горох потребує ретельного удобрення. Посіви необхідно підживлювати фосфорними та калійними добривами; серед мікроелементів віддає перевагу бору (В), молібдену (Mo), марганцю (Mn).
Горох у сівозміні висівають після удобрених озимих культур, кукурудзи на зерно або силос, картоплі, льону-довгунця, у районах достатнього зволоження – після буряків цукрових. Не слід сіяти горох після або поблизу інших бобових культур, з якими в нього багато спільних шкідників, хвороб.
Посіви гороху пошкоджують горохова зернівка, бульбочкові довгоносики, горохова плодожерка, горохова огневка, горохова попелиця, горохова галиця. Серед поширених хвороб – антракноз, аскохітоз, бактеріоз, борошниста роса, іржа, кореневі гнилі, мозаїка, сіра гниль тощо. Із бур’янів посіви засмічують переважно однорічні злакові та дводольні види.
Для уникнення ймовірних загроз і забезпечення усіх потреб культури експерти «UKRAVIT» рекомендують застосовувати високоефективні системи захисту та підживлення.
Ми рекомендуємо: