Погодні умови, що останнім часом склалися по всій території України, уже загрожують посівам соняшника, попереджає агрономічний департамент компанії «UKRAVIT». Адже опади у вигляді дощів та високі температури повітря створюють сприятливі умови для поширення та розвитку таких небезпечних хвороб, як фомоз, фомопсидоз, іржа, септоріоз, альтернаріоз та інші.

«Втрати врожаю соняшника від небезпечних хвороб можуть бути дійсно суттєвими: залежно від погодних умов сезону та ураження посівів, за несвоєчасного та недостатнього контролю вони можуть сягати від 15% до 80%, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Наразі на полях в більшості регіонів уже відзначається розвиток і поширення септоріозу, альтернаріозу, в окремих областях – пероноспорозу та фомопсидозу. А зважаючи на сприятливі для розвитку та поширення патогенів умови, до них цілком можуть додатися й інші хвороби. Тому, щоб отримати в умовах сезону – 2020 щедрий врожай цієї культури, необхідно обовязково велику увагу приділити фунгіцидному захисту».

Щоб зберегти свій врожай, Олександр рекомендує обрати інноваційний трьохкомпонентний фунгіцид з фізіологічним ефектом Капітал (азоксистробін, 150 г/л + ципроконазол, 60 г/л + епоксиконазол, 50 г/л). Завдяки поєднанню трьох діючих речовин він забезпечує високоефективний і тривалий контроль широкого спектра хвороб як обробленої рослини, так і нового приросту. Азоксистробін при потраплянні на листову поверхню рослин переміщується акропетально і трансламінарно й здатен контролювати збудників із 4-х класів – Аскоміцети, Базидіоміцети, Дейтероміцети та Ооміцети. Ципроконазол – інгібує біосинтез стеринів, в тому числі ергостеролу, у клітинах грибів і, на відміну від інших інгібіторів біосинтезу стеринів, проявляє ширший спектр дії, обумовлений фізико-хімічними властивостями, поглинанням і переміщенням у рослинах. А епоксиконазол блокує утворення ергостеролу у клітинах грибів, внаслідок чого вони не можуть сформувати клітинні мембрани і припиняють свій розвиток.

Препарат має виражену лікувальну дію проти багатьох небезпечних хвороб, що проявляється у контролі патогена і блокуванні подальшого розвитку хвороб. При цьому він покращує використання вологи, фотоасиміляцію, збалансовує азотний обмін та пригнічує утворення етилену. А ще – подовжує фотосинтетичну активність, що покращує засвоєння культурою добрив і позитивно відбивається на продуктивності та якості вирощеного врожаю.