Графік роботи:

Прийом замовлень: 24/7
Call-центр: Пн-Пт 9:00-18:00

 

0
Мій кошик
Порівняння
Додайте товари для порівняння

Жито озиме — це культура, яка вирощується для отримання зерна на харчові та кормові цілі. Зерно жита використовується для виготовлення певних сортів хліба, алкогольної продукції, а також споживається худобою.

Найкраще жито росте на родючих структурних чорноземах і сірих лісових ґрунтах середнього та легкого суглинкового механічного складу. Оскільки культура має добре розвинену кореневу систему і є мало чутливою до кислотності ґрунту, її можна вирощувати на піщаних підзолистих ґрунтах. Не підходять для вирощування жита важкі глинисті, заболочені, засолені ґрунти.

Жито більш холодостійке, ніж інші озимі зернові. Воно витримує зниження температури на рівні вузла кущення до -19…-21°С. Одночасно, це – рослина довгого світлового дня, тож сприятливою для запилення є тиха тепла погода при достатній вологості повітря.

Жито добре реагує на органічні та мінеральні добрива, а також на сидерати. На підзолистих ґрунтах під основний обробіток ґрунту потрібно вносити гній або гнойові компости. В районах достатнього зволоження на ґрунтах низької родючості доцільно висівати післяукісно люпин або капустяні культури на зелене добриво. Мінеральні добрива розраховують на плановану урожайність, як і під пшеницю.

До кращих попередників жита озимого на Поліссі належать зайняті люпином і віко-вівсяними сумішами пари, багаторічні трави на один укіс, рання картопля, льон-довгунець, кукурудза на зелений корм, у Лісостепу – багаторічні трави на один укіс, озимі та кукурудза на зелений корм, віко-вівсяні суміші, горох на зерно, пшениця озима. Не слід вирощувати жито озиме після удобрених зайнятих парів і багаторічних бобових трав.

Жито озиме уражують хлібний турун, підгризаючі совки, дротяники, злакові мухи, цикадки, попелиці та інші шкідники. Серед хвороб – сажкові й іржасті, кореневі гнилі, ріжки, різні плямистості тощо. Також великої шкоди можуть нанести бур’яни на початкових етапах вегетації культури.

Для уникнення ймовірних загроз і забезпечення усіх потреб культури експерти «UKRAVIT» рекомендують застосовувати високоефективні системи захисту та підживлення.

                                    

Ми рекомендуємо:

Пшениця яра

Вгору